Leptin je hormon (sytosti a hladu), který ovlivňuje naše stravování a rozhoduje mimo jiné o tom, kdy uložit kalorie jako tuk, a kdy je třeba spálit tuk. Lektiny blokují účinek leptinu a následně, naše ovládání chuti a nasycení (přejídáme se a nespalují se tuky). Vysoká hladina leptinu signalizuje podle Margit Slimákové, že máme zastavit příjem potravy (jsme sytí), nízká hladina naopak vede ke stimulaci receptorů v mozku (hypothalamus) a my pociťujeme hlad.
- organismus neustále nastavuje bazální hladinu leptinu (může však dojít ke ztrátě senzitivity na leptin, důsledkem je obezita)
Leptin a jeho účinky:
- podporuje růst cév, kostí a chuť k jídlu
- leptín se vytváří v tukové tkáni a cirkuluje v celém těle
- reguluje příjem a výdej energie a metabolismus
- podporuje imunitní systém a reprodukční systém
- podporuje proces hubnutí, protože ovlivňuje způsob jeho využití (uložit nebo spálit)
- při rychlé ztrátě hmotnosti (dieta, liposukce také dochází k rychlé ztrátě tuků a tím i leptinu a tím se spouští proces dynamické rovnováhy těla, cítíme hlad, sníží se funkce štítné žlázy a metabolismus, Oorganismus zareaguje zvýšením anabolických reakcí (ukládání zásob) a hladem
- leptin je citlivější na hladovění než na přejídání
- hladina leptinu vzrůstá také se zvýšenou hladinou inzulinu
- kvalitní 8 hodinový spánek totiž hladinu leptinu přirozeně zvyšuje – organismus chce, abyste jsme přes noc odpočívali (bez stravy)
- fruktóza omezuje schopnost leptinu přecházet z krve do mozku a dostat se k hypothalamu, tím se omezuje reakce organismu na hladinu leptinu
Jak dostat hladinu leptinu do rovnováhy:
- vyřazení všech extrémních a rychlých diet
- omezit příjem cukrů
- konzumace tuků, zejména omega 3
- pravidelný denní režim s dostatečným pitným režimem, aktivním pohybem a kvalitním spánkem